Yhteistyön voimaa allianssimallilla
Allianssilla tarkoitetaan urakan toteutusmuotoa, jossa hankkeen tilaaja ja pääurakoitsija luovat yhteistyössä hanketta hallinnoivan organisaation, joka vastaa hankkeen suunnittelusta ja toteuttamisesta. Hankeorganisaatio jakaa hankkeen riskit ja hyödyt pyrkien parantamaan jatkuvasti yhteistyötä ja urakoinnin suorituskykyä.
Allianssia on käytetty laajoissa urakoissa, kuten sotekiinteistöjen ja infrahankkeiden toteuttamisessa. Allianssin kaltaiset yhteistoiminnalliset toteutusmuodot soveltuvat usein parhaiten laajempiin hankkeisiin, jossa suunnitelmat ja ratkaisut ovat kesken tai sisältö voi muuttua urakan aikana.
Voiko sähköverkkohankkeissa hyödyntää hyviä oppeja, joita on kertynyt haastavista tunneli-, moottoritie ja sairaalahankkeista?

Milloin allianssi soveltuu verkonrakentamiseen?
Esimerkiksi kantaverkkoyhtiö Fingrid on selvittänyt allianssimallin soveltuvuutta omiin verkkoinvestointeihinsa. Selvityksen perusteella allianssi voisi soveltua siirtoyhteyshankkeisiin, jotka muodostuvat laajoista kokonaisuuksista. Allianssin toimivuutta on testattu myös käytännössä, kun sähköverkkoyhtiö Kajave otti käyttöönsä allianssimalliin pohjautuvan kilpailutusmallin.
Allianssimalli soveltuu erityisesti vaativiin ja laajoihin hankkeisiin, joissa riskit pystytään minimoimaan hyvällä yhteistyöllä tai kun tavoitteena on kehittää jotakin täysin uutta. Se tarjoaa perinteisiä toteutusmuotoja tehokkaamman tavan hallita hankkeen monimutkaisia rajapintoja, aikataulupaineita sekä ennakoimattomia muutoksia.
Kokemusten perusteella allianssimallin toimivuuden kannalta kehitysvaiheen onnistuminen on tärkeää, jotta pystytään määrittelemään yhteiset pelisäännöt ja laatimaan toimivat sopimukset. Kehitysvaiheessa kehitetään innovatiivisia toteutusratkaisuja ja tehdään niiden pohjalta toteutussuunnitelma. Samalla asetetaan hankkeen tavoitteet ja niiden mittarit, sovitaan tavoitekustannuksista ja vahvistetaan kannustinjärjestelmä. Lisäksi jos urakan kohde määritellään epäselvästi, onnistuneen hankkeen läpivienti muuttuu hyvin hankalaksi.
Milloin verkonrakentamista ei kannata toteuttaa allianssilla?
Allianssimallissa hallinnolliset kustannukset ovat varsin suuria, minkä vuoksi malli ei sovellu tavanomaisiin tai pieniin hankkeisiin. Hankinta- ja kehitysvaiheen sekä allianssiorganisaation kustannukset nousevat helposti liian suuriksi suhteessa koko hankkeen kustannuksiin. Paikallisten jakeluverkkoyhtiöiden hankkeet eivät useinkaan ole kovin suuria, jolloin ne eivät välttämättä sovellu allianssimallilla toteutettavaksi. Sen sijaan kantaverkon tai suurjännitteiden jakeluverkon rakentamisessa laajuus voi olla riittävä.
Toisin kuin perinteisissä malleissa, allianssissa ei keskitytä pelkästään kustannusten minimointiin. Verkon rakentamisessa työtavat ovat vakiintuneet, jolloin innovoinnin mahdollisuudet painottuvat eri tavoin kuin rakennusalalla. Lisäksi allianssi edellyttää, että hankkeen lähtötiedot ovat oikein, eli esimerkiksi maaperän olosuhteet ovat riittävällä tarkkuudella tiedossa. Allianssin tarkoitus ei ole siirtää puutteellisen esisuunnittelun aiheuttamaa riskiä urakoitsijalle, vaan riski tulee käsitellä kehitysvaiheessa yhteisesti ja avoimesti osapuolten kesken.
Lopuksi
Allianssi voi tarjota tiettyihin hankkeisiin kiinnostavan toteutusmallin, jonka avulla tilaaja ja urakoitsija saadaan puhaltamaan yhteen hiileen ja tekemään töitä hankkeen parhaaksi. Allianssi ei kuitenkaan poista verkonrakentamiseen liittyviä tavanomaisia riskejä ja hallinnollisia vaatimuksia, minkä vuoksi osapuolten vastuut ja riskinjako kannattaa valmistella tavanomaisella huolellisuudella.
Sähköverkon rakentamisessa huomioon tulee ottaa rakentamisen luvanvaraisuus. Esimerkiksi suurjännitteisin eli vähintään 110kV sähköjohdon rakentamiseen on haettava hankelupa Energiavirastolta. Allianssimallissa olisi selvitettävä roolit, kenen vastuulla on esimerkiksi lupien hankinta ja maankäytön sopimukset. Lisäksi tulee ottaa huomioon, kuka allianssissa hoitaa yhteistyön esimerkiksi sidosryhmien kanssa.
Energiajuristi.fi on Skyline Legal Oy:n tuottama palvelu ja verkkokauppa energia-alan toimijoiden tarpeisiin. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, tuotteistamme tai haluat ehdottaa blogiimme kiinnostavaa aihetta, ota ihmeessä yhteyttä info@skylinelegal.fi.
Teksti:
Stina Virkkala (LinkedIn)
Lähteet:
https://www.sahkomaailma.fi/kajave-jatkaa-sahkoverkkojen-rakentamisessaan-allianssimallilla/