Vihreä energiantuotanto yleistyy – näkyykö se päästöissämme?

09.01.2025

Toisin kuin 15 vuotta sitten moni olisi arvannut, tuulivoima on kasvanut merkittävimmäksi uusiutuvan energian tuotantomuodoksi Suomessa. Vuonna 2023 jopa 18 prosenttia sähköstämme tuotettiin tuulivoimalla. Myös aurinkosähkö yleistyy nopeasti, ja sen osuus energiantuotannossa kasvaa erityisesti pienimuotoisten tuotantolaitosten ansiosta.

Uusiutuvien energiantuotantomuotojen yleistyminen on muuttanut koko maan energiantuotannon rakennetta, ja sen vaikutukset näkyvät myös CO2-päästöjen vähenemisessä. Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin: kuinka paljon?

Etla on julkaissut 7.1.2025 päästöennusteen, jonka mukaan vuonna 2023 Suomen CO2-päästöt laskivat jopa 11 prosenttia. Tämä on seurausta ydinvoiman ja uusiutuvan energian lisääntymisestä. Samanaikaisesti liikenteen päästöt ovat laskeneet ja hakkuiden vähentyminen on vahvistanut metsien hiilinieluja. Kuten Etlan raportissakin todetaan, vuositasolla päästöjen määrässä voi olla melko suurta vaihtelua, mutta kasvihuonepäästöjemme CO2-ekvivalentti määrä (eli jos kaikki kasvuhuonekaasut muunnettaisiin CO2:ksi) tulee Etlan ennusteen mukaan laskemaan vuosittain noin 3,4 prosenttia vuosina 2024–2028.

Uusiutuvan energian vaikutus päästölukuihin osoittaa, että vihreään teknologiaan suuntautuvilla investoinneilla on merkitystä päästöjen vähenemisessä jo melko lyhyellä aikavälillä. Oikeansuuntaiseen kehitykseen ei voida silti tuudittautua, etenkin jos metsien hiilinielu pienenee ja maatalouden sekä liikenteen päästöt kasvavat tulevaisuudessa.

Uusiutuvan energian kasvava osuus Suomen sähköntuotannossa antaa silti vahvan perustan hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamiselle vuoteen 2035 mennessä. Uusiutuvan energian osuus kasvanee lähivuosina entisestään, mutta sen rinnalla on panostettava päästöjen vähentämiseen myös muilla sektoreilla. Myös kiertotalouden yleistyminen mahdollistaa sivuvirtojen hyödyntämisen ja edullisemmat sekä ympäristöystävällisemmät tuotantoprosessit.

Oletko miettinyt, mitä olisit valmis tekemään sen eteen, että positiivinen kehitys jatkuu?


Teksti: 

Tomi Rantasaari (LinkedIn)


Lähteet:

Etla-Erikoisartikkeli-11-Paastoennuste-Syksy-2024.pdf