Mitä lupia tuulivoimapuisto tarvitsee? – Lupaviidakon lyhyt oppimäärä

03.02.2025

Tuulivoimapuiston rakentaminen ei ole ihan sormia napsauttamalla hoidettava juttu. Ennen kuin lapojen pyörintää voi ihastella horisontissa, pitää läpäistä melkoinen luparumba. Suomessa prosessi on tarkkaan säännelty ja monivaiheinen, ja siihen liittyy monen viranomaisen lausuntoja ja hyväksyntöjä. Prosessin tavoitteena on varmistaa turvallinen ja ympäristöä kunnioittava rakentaminen.

Yksi keskeisimmistä tuulivoimapuiston tarvitsemista luvista on rakennuslupa, johon tulee liittää selvitys rakennuspaikan hallinnasta ja tuulivoimalan pääpiirustukset. Kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi vaatia muita liitteitä, mutta usein kaavoituksen tai ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) yhteydessä tehdyt selvitykset riittävät. Rakennuslupa voidaan myöntää suoraan oikeusvaikutteisen yleiskaavan perusteella, vaikka asemakaavaa ei olisikaan.

vanha tuulivoimala

Ympäristölupa voi olla tarpeen, jos tuulivoimasta aiheutuu naapureille naapurussuhdelaissa säännellyn mukaista kohtuutonta melu- tai välkehaittaa. Vesilupaa taas tarvitaan, jos hanke vaikuttaa vesistöihin tai pohjaveteen. Esimerkiksi mikäli tuulivoimapuistohankkeen seurauksena vesistön aseman, syvyyden tai pohjaveden laatu muuttuu, on vesiluvan hakeminen etukäteen välttämätöntä. . Mikäli hanke sijoittuu merialueille, aluevesialueelle tai talousvesivyöhykkeelle, tulee Rajavartiolaitokselta pyytää erikseen hanketta koskeva lausunto.

Yli 30 metrin korkuiset rakenteet lähellä lentoasemia ja yli 60 metrin rakenteet yleisesti vaativat lentoesteluvan. Rakennelma ei saa olla vaaraksi lentoturvallisuudelle eikä esimerkiksi häiritä lentoliikennettä. Lupa haetaan Liikenne- ja viestintävirastolta (Traficom). Lupahakemukseen on liitettävä ANS Finlandin lausunto.

Kaikki yli 50 metrin tuulivoimalat tarvitsevat myös Puolustusvoimien lausunnon, joka on viimeistään hankittava kaavoitusvaiheessa. Lisäksi kaikista hankkeista vaaditaan lausunto Erillisverkoilta, ennen kuin Puolustusvoimien lausunto voidaan myöntää. Lausuntoa ei tarvita tietyillä Pohjois-Pohjanmaan alueilla, mutta tällöin voimaloista peritään tuulivoimamaksu.

Tuulivoimapuiston lupaprosessi voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta huolellisella suunnittelulla ja asiantuntevalla ohjauksella se on täysin hallittavissa.

Energiajuristi.fi on Skyline Legal Oy:n tuottama palvelu ja verkkokauppa energia-alan toimijoiden tarpeisiin. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, tuotteistamme tai haluat ehdottaa blogiimme kiinnostavaa aihetta, ota ihmeessä yhteyttä info@skylinelegal.fi.

Teksti:

Stina Virkkala (LinkedIn)