Mitä FIDIC-ehdoista kannattaa ainakin tietää?
FIDIC (International Federation of Consulting Engineers) on Sveitsissä päämajaansa pitävä kansainvälinen järjestö, joka laatii rakennusalan sopimusmalleja käytettäväksi erilaisiin rakennusurakoihin. Ehtoja käytetään ympäri maailmaa, etenkin isoissa urakoissa, joissa halutaan selkeät pelisäännöt heti alusta alkaen. FIDICin sopimukset tunnetaan värikoodeilla, joista tässä artikkelissa esitellään viisi yleisintä. Ne eroavat toisistaan sen mukaan, kenen vastuulla on suunnittelu, rakentaminen, valvonta ja ylläpito.
Punainen kirja: perinteinen rakennusurakka (KU)
Punainen kirja koskee perinteistä urakkaa, josta Suomessa puhutaan yleensä kokonaisurakkana. Tilaaja huolehtii tällöin suunnitelmista ja urakoitsija puolestaan vastaa rakentamisesta. Usein tilaajan nimeämä kolmas osapuoli valvoo, että kaikki etenee sopimuksen mukaan. Punainen kirja on selkeä ja turvallinen valinta esimerkiksi kunnallisiin rakennushankkeisiin, joissa suunnitelmat on tehty pitkälti valmiiksi ennen kilpailutusta. Jos suunnitelmat muuttuvat matkan varrella, punaisessa kirjassa on myös määritelty, kuinka muutostilanteissa toimitaan.

Keltainen kirja: urakoitsija vastaa suunnittelusta ja toteutuksesta (ST)
Monesti tilaaja haluaa vierittää enemmän vastuuta urakoitsijalle, jolloin sen kannattaa valita keltainen kirja. Tilaaja määrittää tällöin tekniset kriteerit, mitä lopputulokselta odotetaan, ja urakoitsijan tulee suunnitella askelmerkit sinne pääsemiseksi. Malli sopii hyvin esimerkiksi selkeän kokonaisuuden muodostaviin infrakohteisiin tai teknisiin järjestelmiin, joissa suunnittelu ja toteutus kulkevat käsi kädessä. Riskit ja liikkumavara kulkevat yhtä matkaa, sillä urakoitsija vastaa viime kädessä siitä, että lopputulos toimii.
Hopeinen kirja: avaimet käteen (KVR)
Hopeinen kirja kattaa ehdot niin sanotulle "avaimet käteen" -urakalle. Tällöin urakoitsija suunnittelee, hankkii tarvikkeet ja rakentaa - ja viime kädessä vastaa siitä, että lopputulos toimii. Tilaajan ei tarvitse miettiä teknisiä yksityiskohtia. Tämä malli on usein käytössä esimerkiksi energiainvestoinneissa, joissa rakennetaan kokonainen voimalaitos tai sähköverkko.
Kultainen kirja: rakentaminen ja ylläpito (elinkaari)
Kultainen kirja laajentaa urakoitsijan vastuuta koko elinkaaren ajaksi, sillä rakentamisen lisäksi urakoitsija myös ylläpitää ja huoltaa kohdetta erikseen määritellyn ajan, esimerkiksi 10 tai 15 vuotta. Sopimusehdot ottavat huomioon paitsi rakentamisvaiheen haasteet, myös ylläpitovaiheen suorituskykyyn ja kunnossapitoon liittyviä vaatimuksia.
Vihreä kirja: yksinkertaiseen käyttöön
Vihreä kirja on kevyt ja selkeä sopimus pieniin urakoihin. Se käy esimerkiksi kadunpäällystyksiin, pieniin korjauksiin tai rakennuksiin, joissa ei tarvita raskasta sopimusrunkoa. Vihreä kirja on helppo ottaa käyttöön myös silloin, kun tilaajalla tai urakoitsijalla ei ole taustalla isoja lakiosastoja. Kaikki perusasiat – työ, hinta, maksut, muutokset – on mukana, mutta selkeässä ja tiiviissä muodossa.
Miten löytää oikea kirja tulevaan urakkaan?
FIDICin värikoodatut sopimusmallit tarjoavat joukon selkeitä ja toimivia vaihtoehtoja erilaisiin kansainvälisiin hankkeisiin. Jos tilaaja on ulkomainen taho, heillä todennäköisesti on sopimuksen värikoodi valmiiksi mietittynä. Tärkeintä on neuvotella urakkaan sellaiset sopimusehdot, jotka sopivat pian käynnistettävään hankkeeseen. Mitkä tahansa ehdot urakkaan valitaan, ne kannattaa aina käydä läpi ajatuksella ja muokata urakkasopimus olosuhteisiin sopivaksi. Samalla kannattaa alusta lähtien miettiä, millä tavalla aliurakoitsijat saa sitoutettua urakkaan ilman, että heidän saattaa pois tutusta suomalaisesta sopimuskäytännöstä ja johdattelee upottavaan FIDIC-suohon. Ei mikään helppo tehtävä!
Energiajuristi.fi on Skyline Legal Oy:n tuottama palvelu ja verkkokauppa energia-alan toimijoiden tarpeisiin. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, tuotteistamme tai haluat ehdottaa blogiimme kiinnostavaa aihetta, ota ihmeessä yhteyttä info@skylinelegal.fi.
Teksti:
Tomi Rantasaari (LinkedIn)